Siirry sisältöön

Mistä tieto kasveista ja niiden käyttöaiheista kumpuaa? – Käyttämistämme lähteistä

On aika antaa väläys käyttämistämme lähteistä. Nykyajan tietoviidakossa pyrimme tarkistamaan vastaan tulleiden lähteiden takana olevat organisaatiot tai kirjoittajat. Millaisesta lähteestä poimittua tietoa voi pitää siinä määrin uskottavana, että sen kehtaa todennäköisesti blogiin laittaa? Olemme toki käyttäneet myös nykykasviparantajien ehkä kokemusperäisempääkin tietoa, kuten esimerkiksi edellisessä flunssa-aiheisessa postauksessamme.

Ironisesti juuri tämä lähteitä käsittelevä postaus ei sisällä lainkaan Lähteet-osiota, sillä koko teksti on luotettaviksi tai historialliselta kiinnostavuudeltaan korkeiksi miellettyjen lähteiden esittelyä.

 

Luontoportti-ruutukuva
Luontoportti on ehdoton tuntomerkkitietokanta ja löytyypä sieltä paljon muutakin hyödyllistä, rohtoisaakin tietoa.

 

HerbalBase-ruutukuva
Terveysportin HerbalBasesta saa käsityksen, mitä näyttöä nykylääketieteellä on luontaistuotteista, ja mitä todettuja yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa on. Valitettavasti kyseiseen tietokantaan kirjautumiseen vaaditaan ostettu lisenssi.

 

Suomen farmakopean rohdokset
Olemme myös hankkineet vanhoja lähteitä, kuten Suomen farmakopean rohdokset -kirjan, josta saa käsitystä 1950-luvun apteekkirohdoista.

 

Tietämys kasveista kasvaa jatkuvasti. Uusia haitallisia molekyylejä löydetään, ja yrtti laitetaan pannaan tämän takia. Näin kävi esimerkiksi leskenlehdelle (Tussilago farfara), jota on ennen käytetty höveliäämmin, mutta jonka tiettyjen yksilöiden tiedetään nykyään sisältävän syöpää aiheuttavia kemiallisia yhdisteitä.

 

SKVR-ruutukuva
Toisaalta taas kasvien käyttöaiheet unohtuvat ajan saatossa. Suomen Kansan Vanhat Runot -kokoelmassa on esimerkiksi pelkästään yskän hoitoon dokumentoitu noin 160 loitsua, jotka on kerätty eri puolilta Suomea.

 

Juvalaiselta R. Pasaselta vuonna 1899 kerätty tieto kuuluu näin:

Kuin on yskä, niin pittää yhtä vettä laskee kolmaisten saunan kiukuvan lävite ja juuva siitten se ves ja juuvessaan sanova:

Mää yskä ympäri kylijä

Ja piirä pitkin pitäjijä.

Ei yskästä yhen rykijä,

Eikä kahen kalkutella.

Siitten yskä erkanoo.

 

Paradoksaalista on, ettei yskänoireen hillitsemiseen ole löydetty oireita poistavaa lääkettä heroiinin jälkeen. Luontaistuotteet ovat tämän vaivan hoitoon usein myös vähemmän riippuvuutta aiheuttavia kuin esimerksi kodeiinipohjaiset yskänlääkkeet.

Tiedämme myös, että kansallisrunoarkistossa on vielä enemmän kansanparantajilta dokumentoitua dataa – kansanlääkintäkortteja, jota ei ole vieläkään saatettu kunnolla päivänvaloon. Tämä 100 000 kortin materiaali on luokiteltu 300 tautimäärityksen pohjalta. Miten tällainen massiivinen perinnetiedon aarreaitta, kansanlääkintäarkisto, saataisiin päivänvaloon? Työ vaatisi korttien valokuvaamista ja puhtaaksikirjoittamista sekä jakamista netissä SKVR-tietokannan tapaisesti.

 

Rautavaaran kirjoja
Blogipostauksemme julkaisupäivän eli Kalevalan päivän (28.2.) merkkihenkilö E. Lönnrot jollain tapaa myös kokosi ja referoi kansanlääkintäkortteja, mitä työtä T. Rautavaara puolestaan jatkoi. Tässä pari Rautavaaran teosta. Mutta epäilemättä suullisessa perimätiedossamme on paljon sellaista, mitä vielä voisi kahlata läpi ja hyödyntää.

 

Kasvien lajintuntemuksen kurssimoniste
Tämä opus ei ehkä näy lähdeluetteloissa mutta ansaitsee tulla mainituksi kasvitiedon aarreaittana. Kasvien lajintuntemus -kurssin pruju eli kurssimoniste tarjoaa oivan katsauksen kasveihin heimoittain esiteltyinä ja opettaa katsomaan kasvien tuntomerkkejä oikein. Kurssin assistentin kertomia vinkkejä ja korjauksia on lisätty kynällä, ja löytyypä väliin sujautetuista papereista myös opastettujen kasvintunnistuskierrosten muistiinpanoja.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *