Siirry sisältöön

Arkeologisia rohtoja, osa 6: Kangasajuruoho

Kangasajuruoho (Thymus serpyllum) on monivuotinen tuoksuva kasvi, joka kasvaa esimerkiksi harjuilla, kallioilla ja kedoilla. Levinneisyys on painottunut Etelä-Suomeen, mutta esiintymiä on pohjoisessakin. Kangasajuruoho on rautakautisten muinaisjäännösalueiden täydentäjälaji (Silkkilä ja Koskinen s. 35).

 

Kangasajuruoho
Kangasajuruohon lehtiasento on vastakkainen. Lehdet ovat pyöreäkärkisiä. Varsi on 4-särmäinen ja karvainen. (Otso: Tampere, Veisu, puutarha)

 

Kangasajuruoho
Kangasajuruohon kukat ovat violetteja, joskus valkoisia. Teriön ylähuuli on lovipäinen, alahuuli 3-liuskainen. Teriö on karvainen ja suoratorvinen. Kuvassa näkyy myös verhiön 3-liuskainen ylähuuli. (Jouko Rikkinen, lisenssi CC BY-NC 4.0)

 

Tarha-ajuruoho
Timjami eli tarha-ajuruoho (Thymus vulgaris) on keittiöistä tuttu mauste. Toisin kuin monet muut yrttimausteet, ruuanlaitossa timjami kestää kuumentamista hyvin. Erottava tuntomerkki Suomen muista ajuruohoista: timjami on pystykasvuinen. (Otso: Oulu, Linnanmaa, Kasvitieteellinen puutarha)

 

Kangasajuruohoa ja timjamia käytetään samaan tapaan. Molempien eteerisiä öljyjä hyödynnetään hengitysteiden ja ruoansulatuskanavan sairauksissa.

Luontoportin mukaan ajuruohoilla on myös mm. karkotettu paholaista. Muita paholaisen väitetysti raivon valtaan ajaneita rohtokasveja ovat ainakin mäkikuisma (Hypericum perforatum) ja purtojuuri (Succisa pratensis). Molemmat näistä ovat myös arkeologisia rohtoja (Silkkilä ja Koskinen s. 32-33, 35).

 

Lähteet

  • Luontoportti. URL: www.luontoportti.fi
  • Silkkilä O. ja Koskinen A.: Lounais-Suomen kulttuurikasvistoa: eräiden kartanoiden, kirkkojen, pappiloiden ja virkatalojen kasvistosta (Kulturfloran i sydvästra Finland: om floran vid några gamla herrgårdar, kyrkor, prästgårdar och boställen). Turun maakuntamuseo, 1990.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *